Perustaisinko oman valokuvatuotantoon erikoistuneen yrityksen?

Jos valokuvaus ja erilaiset valokuvatuotteet ovat intohimosi, saatat haluta tehdä intohimostasi itsellesi työn. Tällöin oman valokuvatuotantoon erikoistuneen yrityksen perustaminen saattaa kuulostaa houkuttelevalta vaihtoehdolta. Ennen yrittäjäksi ryhtymistä kannattaa kuitenkin miettiä muutamia asioita, joista kerromme lisää tässä artikkelissa.

Mitkä ovat vahvuutesi?

Aivan ensimmäiseksi sinun kannattaa miettiä vahvuuksiasi alan osaajana ja yrittäjänä? Tunnetko alan erityisen hyvin tai onko sinulla alaan liittyviä tärkeitä suhteita? Oletko tunnettu alan osaaja? Mitkä ovat niitä ominaisuuksia, joiden turvin aiot erottua alan muiden yrittäjien luomasta massasta ja vastata alan kovaan kilpailuun? Riittääkö ammattitaitosi ja yrittäjäominaisuutesi oman yrityksen perustamiseen vai olisiko sittenkin parempi työskennellä jonkun toisen alaisuudessa? Kirjaa rehellisesti vahvuutesi ylös!

Mitkä ovat heikkoutesi?

Myös omia heikkouksia kannattaa miettiä rehellisesti ennen kuin pistää oman yrityksen pystyyn. Osa heikkouksista on sellaisia, että voit kehittää niissä itseäsi esimerkiksi kokemuksen tai koulutuksen kautta. Asioista voi ottaa selvää ja omaa tieto-taitoa voi ja pitää kehittää.

Osa heikkouksista voi olla sellaisia, että niiden ratkaiseminen on helpointa palkkaamalla joku muu tekemään ne yrityksen työtehtävät, jotka eivät ole aivan ominta osaamisaluettasi. Saatat olla oman alasi huippuosaaja, mutta esimerkiksi markkinointi saattaa tuntua sinusta heprealta. Saatat jopa osata ottaa vaikuttavia mainoskuvia, muttet oikein tiedä, kuinka niitä voi käyttää tehokkaiden mainoskampanjoiden luomiseen. Tällöin voi olla hyvä idea palkata joku toinen henkilö tai vaikkapa alan yritys hoitamaan yrityksesi markkinointi. Yleensä työskentely on tehokkainta silloin, kun jokainen keskittyy omaan osaamisalueeseensa, joten aina ei välttämättä kannata edes yrittää olla jokapaikan höylä, joka vastaa yrityksen kaikista osa-alueista.

Mitkä ovat yrityssuunnitelmasi mahdollisuudet?

Oman yrityssuunnitelman mahdollisuuksia kannattaa arvioida rehellisesti. Heitä siis vaaleanpunaiset silmälasisi ja liian optimistiset unelmasi romukoppaan ja pyri arvioimaan mahdollisuuksiasi mahdollisimman objektiivisesti ja konkreettisesti.

Mitkä ovat yrityssuunnitelmasi uhat?

Mieti myös suunnitelmasi uhkia. Onko kilpailu liian kovaa ja kilpailijasi liian vahvoja? Saatko rahoituksen järjestymään vai liittyykö siihen liian suuria uhkia? Kirjaa ylös havaitsemasi uhat ja juttele kaikkien edellä mainittujen seikkojen ja yrityssuunnitelman ylöskirjaamisen jälkeen suunnitelmistasi paikkakuntasi yritysneuvojan kanssa. Hän voi auttaa sinua arvioimaan ja kehittämään yritysideaasi ja joko ottamaan seuraavan askeeleen idean toteuttamisessa tai peruuttamaan takaisin lähtöruutuun!